L’aula és un espai molt ric en recursos i ofereix moltes possibilitats per desenvolupar l'educació emocional. Com sabem, l'educació emocinal s'ha de desenvolupar des de la infància i en tots els contextos possibles. Per aquest motiu, he cregut important oferir una sèrie d’activitat que es poden dur a l’aula i que són de gran ajuda per ensenyar als nens a gestionar les emocions i a fer-los intel·ligents emocionalment.
COM EM SENTO?
En aquesta acitivitat s'ha de contestar a la preguinta: Com em sento? Per fer-ho, és important fer una presentació de conceptes emocionals com la tristesa, l'alegría, enuig, vergonya...
En aquest cas, el professor/a també ha de formar part activa de l'activitat i, per tant, ha d'expressar com se sent.
En aquest cas, el professor/a també ha de formar part activa de l'activitat i, per tant, ha d'expressar com se sent.
PENSO I SENTO COSES POSITIVES
Els pensaments positius ens ajuden a sentir-nos millor. Per aquest motiu, és important ajudar als nens a crear pensaments positius que els comportin i els generin emocions positives. Per exemple:
- Quan penso en els meus amics em sento molt afortunat
- Quan pensó en les vacances sento alegria i em venen ganes de divertir-me
- …
A banda, si a més d'expressar aquests pensaments de forma oral, en fem un recull i els exposem en alguna part de l'aula, la repercussió que tinguin serà molt més gran i, així,. s'afavorirà el benestar de tot el grup - classe.
EM CUIDEN I EM CUIDO
Cuidar i sentir que et cuien no només afavoreix les relacions interpersonals, sinó que també milloren l'autoestima. Per fer-ho. algunes situacions que poden mostrar aquest fet són les següents:
- Realitzar massatges uns als altres
- Ballar en parella sense perdre el contacte visual
- Dir coses positives i alegres als altres
- Abraçar
SENTIR I COMUNICAR EMOCIONS
És important sentir-te escoltat. Per aquest motiu, hem de donar un espai als nens per a que expressin els seus sentiments i les seves emocions, ja siguin positives o negatives. D'aquesta manera, podran desenvolupar la comunicació i les relacions amb els altres, tot aprenent a empatitzar i a ser més assertius.
Un bon recurs és disposar de dues bústies a l'aula on l'alumnat pugui deixar-hi els seus sentiments i emocions per després ser compartits amb la resta de l'aula. Així, una bústia serà la del benestar i l'altra del malestar. Així, un cop al dia, la bústia serà oberta i es compartirà amb tot el grup - classe aquells emocions, situacions i sentiments que hi hagi dins per tal de solventar els petits problemes i/o situacions que hi pugui haver.
L’ENUIG
L’enuig és molt dificil de controlar i, per tant, s'ha d'ensenyar a expressar de forma correcta. És important que l'alumnat conegui "quan" i "perquè" s'enfada i com reacciona quan ho fa. Aquesta activitat consisteix en que l'alumnat completi unes frases envers l'enuig a través de les seves vivències i experiències. Per exemple:
- M’enfado quan...
- Quan m’enfado noto que...
- Quan els altres s'enfaden amb mi sento que
- Quan sento enuig actuo...
- Per controlar l'enuig puc...
LA RECEPTA EMOCIONAL
En aquesta activitat fem ficar a l'alumnat en la pell d'un "cuiner" i fer una "recepta" a través "d'ingredients emocionals": felicitat, tristesa, enuig, tranquil·litat... Un cop realitzada la recepta, es demanarà a l'alumnat que contestin un seguit de preguntes:
- Per què has escollit aquests ingredients i no d’altres?
- Si haguessis d’elaborar una recepta per una altra persona, a qui triaries? Per què?
- Quins ingredients posaries a la recepta? Per què?
- Comparteix la teva recepta amb els altres i justifica l’elecció d’ingredients que has fet
Fonts:
- Magisteri, especialitat en Educació Especial Universitat de Lleida (2010)
Considero que l'educació emocional s'ha de treballar dia a dia a l'aula. Aquest recull d'activitats ens permetrà tenir més recursos per la nostra pràctica docent. Gràcies! :)
ResponElimina