La família és el gresol on els infants aprenen a relacionar-se
amb ells mateixos i amb els altres emocionalmen.
Així doncs, la família és el model més important d’on partirà l’aprenentatge emocional.
1. L'EDUCACIÓ EMOCIONAL EN EL CONTEXT FAMILIAR
El context familiar és imprescindible per desenvolupar les competències emocionals i, de fet, l'aprenentatge de la gestió de les emocions s'inicia en la família. Mares, Pares i Germans han de ser conscients de la importància que té la seva participació en la formació i construcció de la intel·ligència emocional dels seus fills i germans, alhora que aprenen a exercir-la per ells mateixos.
Així, si hem de parlar d'alun entorn on la intel·ligència emocional i el desenvolupament de les competències emocionals es torna imprescindible i "obligat" aquest és la família. De fet, les relacions i els forts lligams que es troben en aquest entorn ofereix la possibilitat d'aprendre emocionalment un dels altres i, per tant, aconseguir viure tots/es amb molt més benestar.
Diferents estudis demostren que les relacions interpersonals (entre les quals trobem les familiars) són un dels factors predictius del benestar emocional o de la felicitat (Bisquerra, 2009).
La finalitat de l'educacuó emocional és aconseguir posar en joc diferents competències i habilitats a l'hora de relacionar-nos que ens faciliti i ens ajuda a tenir relacions sanes i sentiments i emocions positius.
2. RECOMANACIONS PER FOMENTAR EL DESENVOLUPAMENT DE LA CONSCIÈNCIA EMOCIONAL AMB LA FAMÍLIA
- Dibuixar cares que expressin diferents emocions. Una bona idea és penjar els dibuixos en alguna paret de casa per tal que el nen/a pugui senyalar-lo i identificar en qualsevol moment com se sent.
- Crear un diari emocional.
- Sentar-se davant d'un mirall i imitar diverses emocions per poder veure com canvien els gestos facials.
- Ajudar al nen/a a posar-li nom a totes les emocions que experimenti.
- Jugar amb els nens/es. Aquest fet crea emocions positives.
- Donar afecte i carinyo.
- La música, cantar i ballar contribueix de forma molt positiva a millorar el benestar emocional.
- Explicar el "perquè" de les nostres emocions: “Estic trist perquè...”. “ Avui hem senti malament perquè...",”Estic content perquè…”
- Ajudar als infants a entendre què els hi passa quan estan enfadats, posant nom a les emocions i ajudant a identificar-les.
- Ensenyar a controlar les emocions i a saber gestionar-les
- Mostrar una actitud positiva davant la vida i tenir sentit de l’humor.
Font:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada